Vul uw zoekopdracht in >

Leergang voor professionals 'Werken met de IVT-methode'

Werken met de IVT Methode

In de basistrainingen koersvaren en persoonlijk leiderschap ben je vertrouwd geraakt met je ZELF, je kracht, je onmacht, je zielsverlangen en je bedoeling. Als je in je dagelijkse werk in aanraking komt met levensvragen, verlangens en belemmeringen van deelnemers of cliënten kun je met kennis van de theorie en praktische handvatten de IVT methode in je eigen werkwijze integreren. 

Deze vervolg-route biedt je handvatten, theoretisch kader, inzicht en overzicht om te kunnen werken met de IVT-werkwijze in je dagelijks leven en in jouw eigen werk. Je leert jouw cliënten of deelnemers om eigen kracht te ervaren en in te zetten, en je leert ze delen van zichzelf aan te kijken in de dagelijkse werkelijkheid, die deze kracht ondermijnen en tegenwerken. Je begeleidt ze door deze delen te ontmoeten, te accepteren en opgeslagen gebeurtenissen te verwerken, waardoor ze zelfsturing krijgen over de verschillende delen in zichzelf.
 

Ontwikkelen van vaardigheden

Per trainingsblok zal één onderwerp centraal staan. Elk onderwerp zal praktisch en theoretisch benaderd worden vanuit verschillende zienswijzen uit ontwikkelingspsychologie en traumaverwerking en samengebracht worden in een integratieve werkwijze. Per blok wordt tenminste één vraag van een deelnemer plenair uitgewerkt.

Naast een theorieblok en het plenaire proces, zal er verder in kleine groepen gewerkt worden met ervaringsgerichte-, integratieve oefeningen.

Tussen de trainingsblokken door delen deelnemers ervaringen en reflecties met elkaar, op verschillende wijze. Indien gewenst komen ze bijeen in oefengroepjes. Voor deze bijeenkomsten worden heldere handreikingen en oefenmogelijkheden gegeven. Deelnemers ontvangen bij elk blok cursusmateriaal met achtergrondinformatie en aanbevolen literatuur. 

Omdat het verwerken van de gekregen informatie en integreren van de IVT methode in je eigen werkwijze een belangrijk onderdeel vormt voor het succesvol volgen van deze leergang, worden er na ieder blok thuiswerk opdrachten gegeven. Deze moeten uiterlijk 1 week voor het begin van het volgende blok worden ingeleverd. 
                                  
De werkwijze is gebaseerd op de methode van o.a. Gerda de Leeuw (IVT), Janina Fisher, Margriet Wentink, Frans Ruppert, Bert Hellinger en Caroline Myss. Gerda de Leeuw van IVT heeft deze samengebracht in een eigen integratieve route.  
 

Blok 1: Ik, mijn wens en mijn kracht

Je leert als begeleider hoe de deelnemer of cliënt kan leren ‘gebruik te maken van wie je bent! Je automatisch handelende zelf, de IK die je nu bent.  Welke kracht heb je? Hoe verhoud je je met deze IK-NU. Wat zou je willen? Ervaringen tussen nu en wens.’ Je leert gebruik te maken van verschillende technieken en werkvormen, en vooral te zien en te ervaren dat je zelf als begeleider het belangrijkste instrument bent. Je leert je theorie, vaardigheden en innerlijke houding eigen te maken die nodig is om deze processen te begeleiden.

 

Blok 2: Ik, mijn wens en mijn onmacht

Je leert als begeleider hoe de deelnemer of cliënt gezonde, geraakte- en overlevingsdelen kan ontmoeten. ‘Welke mechanismen heb je ontwikkeld om je geraakte delen niet te ontmoeten? Alle delen horen erbij. Hoe herken, erken en accepteer je alle delen.’ Je leert werken met deze inhoud. Je leert als begeleider deze delen herkennen, waar te nemen.

 

Je leert als begeleider gebruik te maken van je zintuigen. Hoe herken je ze. Wat hebben je zintuigen je te vertellen?

 

Blok 3: Innerlijke dilemma’s

‘Regelmatig werken delen in jezelf elkaar tegen. Hoe herken je deze en hoe maak je contact met deze dilemma’s. Wat betekent dit in je dagelijks leven. Zelf leren en kunnen kiezen.’ Je leert als begeleider werken met deze inhoud. Wat is een innerlijk dilemma? Hoe neem je het waar?  Hoe leg je dit een cliënt uit? Wat betekent kiezen? Wat betekent regie kunnen/durven nemen? Wat is is het verschil tussen de route van het brein en de route van de ziel?

 

Blok 4: Relaties

Je maakt als begeleider kennis met het uitgangspunt: ‘Je kunt pas met de ander(en) een ‘gezonde’ relatie aangaan, een ‘gezond’ team vormen en ‘gezond’ samenwerken als je één bent met jezelf. Wat is éénzijn met jezelf? Wat doe je? Hoe doe je dat? En hoe doe je dat dan verder met de ander(en)?’  Dit is een gewaagde uitspraak: ‘Eenzijn met jezelf’! Ben je anders niet in staat om een relatie aan te gaan of samen te werken? Hierover gaat het in dit blok. We staan stil bij deze uitgangspunten en de betekenis ervan. Hoe kan je deelnemers en cliënten leren kijken en handelen vanuit dit perspectief.

 

Blok 5: Jouw werkwijze in de wereld brengen

Jouw eigen werkwijze als begeleider/coach, gebruik makend van deze ivt-werkwijze, in de wereld brengen, Hoe doe je dat? Wat houd je nog tegen? Wat kan je met thema’s als : Werken met een wens/verlangen, omgaan met de dagelijkse werkelijkheid, invloed van de ander(en)/situatie op IK-ZELF, IK en mijn delen, gezonde delen, verwonde delen, overlevingsdelen, innerlijke dilemma’s, welk deel stuurt mij? Hoe krijg ik ZELF sturing over mijn delen? Invloed nemen op mijn leven, hoe doe ik dat?

Algemene gegevens

Deze training is bestemd voor mensen die de IVT methode willen integreren in hun eigen werkwijze. Je hebt de trajecten koersvaren en persoonlijk leiderschap reeds afgerond. 

Aantal deelnemers: 8-10 personen
Kosten: € 315,-- per blok       € 1.575,-- totaal
Tijd: 5 x 2 dagen van 09.30 – 17.00 uur en tussendoor intervisiebijeenkomsten in kleine groepjes

Data/tijden: zie agenda

Begeleiding: Gerda de Leeuw 

Waar

IVT Centrum voor ontwikkeling, op onze mooie natuurlijke plek van 1,7 ha. in Neede, met water, bomen, bloemen en vogels.

Voor inlichtingen en/of aanmelden

IVT Centrum voor Ontwikkeling                  

Hoonteweg 1A, 7161 LB Neede
telefoon 0545-478346
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.ivtontwikkeling.nl

Groepstrajecten

leren werken met de IVT methode (2jarig traject)

‘Ontwikkelen van professionele vaardigheden om mensen te begeleiden naar wi...
lees meer

Leergang voor professionals 'Werken met de IVT-methode - geïntegreerd met de polyvagaaltheorie'

‘Ontwikkelen van professionele vaardigheden om mensen te begeleiden naar wi...
lees meer

Leergang voor professionals 'Werken met de IVT-methode'

‘Ontwikkelen van professionele vaardigheden om mensen te begeleiden naar wi...
lees meer

Wie ben ik?

Een driedaagse workshop Herken je jezelf in (één van) deze vragen?
lees meer

Koersvaren

Een traject voor mensen, die meer willen leren op het gebied van persoonlij...
lees meer

Persoonlijk Leiderschap

Voor iedereen die sturing wil geven aan wat hij/zij echt belangrijk vindt i...
lees meer