Vul uw zoekopdracht in >

Polyvagaalmethode en SSP (Safe en Sound Protocol) voor kinderen

 

Herken je deze uitspraken?

 

 

 

  • Mijn kind is snel boos, verdrietig of paniekerig
  • Ons kind trekt zich erg terug
  • Ons kind is erg bezorgd
  • Mijn kind zit vast in een overlevingsmechanisme

 

Dit kunnen allemaal signalen zijn van een overprikkeld en niet gereguleerd autonoom zenuwstelsel en dan met name de nervus vagus die tot taak heeft om een signaal van gevaar en veiligheid aan ons brein te geven.

De polyvagaal theorie

Als kinderen hun nervus vagus niet goed kunnen reguleren dan is dit veelal te herkennen aan onrust,

boosheid , niet stil kunnen zitten, piekeren , frustratie, geen goede focus hebben. Dan is met name het sympathische deel van de nervus vagus actief. Of kinderen voelen zich alleen, trekken zich terug, stellen alles uit, reageren wat sloom of willen niet aangeraakt worden. Dan is het dorsale deel van de nervus vagus actief.

 

Hoe werkt de polyvagaal methode bij kinderen?

De polyvagaal theorie van neurowetenschapper en hoogleraar dr. S Porges heeft ons geleerd hoe de nervus vagus werkt, en wat dit met ons doet in verbinding met onszelf en de ander. Alle taal van de wereld kan niet op tegen het gevoel dat de nervus vagus ons geeft. Daarom is van groot belang dat je in staat bent je eigen nervus vagus te reguleren en af te stemmen op de ander. Alleen dan kun je jezelf en de ander de veiligheid bieden die je nodig hebt.

Om veiligheid en regulatie tot stand te brengen richt het autonome zenuwstelsel zich op context, keuzemogelijkheden en verbinding. Als één van deze drie componenten ontbreekt, zorgt dat voor een gevoel van onbehagen en bereidt het autonome zenuwstelsel zich voor op een beschermende rol.

Het autonome zenuwstelsel kent twee primaire impulsen die we even sterk ervaren: de biologische noodzaak om ons met anderen te verbinden en onze drang om te overleven. Soms werken deze impulsen samen maar soms zijn ze ook in strijd met elkaar. Veel klachten ontstaan vanuit over-activering en ontregeling van het autonome zenuwstelsel


Het Safe & Sound Protocol (SSP) is een nieuwe methode om prikkels te reguleren en het zenuwstelsel te kalmeren.

Lees verder in de folder

Reacties van deelnemers

  • Moeder van Lars (13):
    Met Lars gaat het goed, de chemie binnen ons gezin is anders in positieve zin. Er is veel meer rust en plezier en de jongens trekken meer naar elkaar toe en hebben deze vakantie veel meer samen gedaan.
  • Moeder van Sem( 11) en Jonas (9):
    Sem heeft nu vriendjes en zelfs een vriendinnetje, op school laat hij zich niet meer meeslepen en kan zich beter concentreren. Hij kan nu ook aangeven wat hij zelf wil. Ook fysiek verandert hij en begint hij te groeien, zijn voortanden stonden van elkaar en komen nu dichter bij elkaar.
  • Moeder van Koen (5):
    Na SSP en 3 maanden balance app heeft Koen niet meer voortdurend een kort lontje en als het er wel is kunnen we het gemakkelijk kalmeren door elkaar aan te kijken en erover te praten. Koen is echt voor rede vatbaar. Hij kon voorheen helemaal doordraaien in bepaalde situaties. Met heel veel dingen gaat dat nu beter en gunnen hij en zijn zus elkaar dingen waar dat voorheen niet zo was. Ik betrek hun bij dit proces door ze ook te herinneren aan de positieve vorige (vergelijkbare) situaties. Om en om en samen delen. Dat kon voorheen nooit.

Algemene gegevens

Wil je weten of deze methode geschikt is voor jou? We informeren je graag verder. Je kunt een aanvraag doen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefonisch contact opnemen op telnr. 0545-478346 of het contactformulier gebruiken.

 

Tijd: In overleg
Data: volgens afspraak
Begeleiding: Renate Kelderman

 

Waar

IVT Centrum voor ontwikkeling, op onze mooie natuurlijke plek in Neede